Historie
Efter Københavns volde i 1856 ophørte med at være byens grænse startede et byggeboom langs de gamle landeveje, der førte ind til København. Allerede lige efter ophævelsen af byens grænser begyndte 'permanent grundmuret' byggeri at skyde op langs Vesterbrogade, som løb fra Vesterport - det nuværende Rådhuspladsen - og mod vest. I slutningen af 1880'erne nåede byggeriet så til matrikel 519, hvor arkitekten Robert Langeland Mathiesen og bygherre murermester N.P .Thang stod for opførelsen af den ejendom, der i dag huser Andelsforeningen Bror-Boye.
(Kilder: Wikipedia: Københavns historie)
Besættelsestiden
Bygningen har en enkel gang været centrum for en af de mere dramatiske aktioner under den tyske besættelse af Danmark fra 1940 til 1945. I Boyesgade på Frederiksbergssiden lå radiofabrikken Always, der producerede dele til de tyske V2-rakketter. Den 27. marts 1945 blev fabrikken sprængt i luften af danske modstandsfolk. Aktionen blev optaget på lyd fra en taglejlighed som dokumentation overfor de allierede. Modstandsfolkene benyttede sig af blandt andet indgangen til cykelkælderen som skjulested ind til aktionen blev påbegyndt. Du kan se en dokumentarfilm fra aktionen her
Andelsboligforeningens fødsel
Andelsboligforeningen blev stiftet i 1985 på initiativ af to lejere: Hans Sander Nielsen og Kim Bach. Efter forudgående information fra ovennævnte lejere om vores mulighed for at stifte en andelsbolig- forening ved at udnytte regler om” tilbudspligt til lejere, ved salg af ejendom” blev stiftende generalforsamling afholdt i 1985.
Generalforsamlingen resulterede i følgende:
Navn A.B. Bror Boye: 20 andele til en pris af 400 kr. pr. kvm. og 2 tilbageværende lejemål samt 1 uudnyttet tag lejlighed ( Kort tid efter solgt som andel).
Naturligt nok blev de to initiativtagere valgt som henholdsvis formand og kassér og med de øvrige valgte bestyrelsesmedlemmer, var foreningen selvforvaltende gennem flere år, dog bistået af advokat, revisor og byggesagkyndige.
Entusiasme prægede fra første færd (Nu skulle her være godt at bo!).Ejendommen var godt nedslidt og allerede indenfor de første år fandt udskiftning af vinduer sted kælder og loft blev isoleret ,renovering af elforsyning, samt etablering af vaskekælder. Moderniseringen er fortsat helt op til vore dage med etablering af centralvarme- og udsugningsanlæg, istandsættelse af tag, facade og trappeopgange
Alt i alt var det fint at være med fra start og skønt vi ofte tog nogle opslidende diskusioner fandt vi sammen i et socialt fællesskab, som bar foreningen fra fødsel til levedygtig.